CurieuzeNeuzen in de prijzen!

CurieuzeNeuzen heeft de jaarprijs 2017 voor wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie gewonnen. De jury prijst de ‘zeer grote betrokkenheid van de lokale bevolking: inwoners zelf laten ontdekken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun straat en hen op die manier zelf ambassadeur laten worden van maatregelen voor een gezondere lucht’.

Op 23 oktober 2016 werden in De Roma de definitieve en gedetailleerde resultaten voorgesteld. Curieus? Hier kan je alles nog eens nalezen.

Heb je nog geen affiche en sticker? Dan kan je hier de lijst met de verdeelpunten vinden.

Kaart met de resulaten van CurieuzeNeuzen: De luchtkwaliteit in mei 2016 op 2.000 locaties in Antwerpen
donderdag 21 september

CurieuzeNeuzen in de prijzen!

CurieuzeNeuzen heeft de jaarprijs 2017 voor wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie gewonnen. Het luchtkwaliteitsonderzoek van Ringland en partners was in mei 2016 met 2.000 deelnemende Antwerpenaars een ongeëvenaard succes.

De jury prijst de ‘zeer grote betrokkenheid van de lokale bevolking: inwoners zelf laten ontdekken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun straat en hen op die manier zelf ambassadeur laten worden van maatregelen voor een gezondere lucht’.

Prof. dr. ir. Filip Meysman (VUB, nu UAntwerpen) en dr. Huib Huyse (HIVA-KU Leuven) worden op donderdag 16 november gehuldigd als drijvende krachten achter het ‘uitmuntende’ citizen-scienceproject. Op die dag wordt ook de publieksprijs bekendgemaakt. 

dinsdag 29 november

CurieuzeNeuzen in Den Hopsack (wetenschapscafé, 7 december)

CurieuzeNeuzen gaat op woensdag 7 december langs bij het Wetenschapscafé in Den Hopsack. Het start om 20u, en iedereen is welkom!

De lucht die wij inademen… Resultaten van het project CurieuzeNeuzen in Antwerpen.

Luchtvervuiling heeft een negatieve impact op de gezondheid en is een belangrijke factor voor de leefbaarheid van ons milieu. Meting van de kwaliteit van de lucht die wij inademen is dan ook van groot belang, zeker in een stedelijke omgeving, waar tussen hele wijken, ja zelfs straten en pleinen onderling, behoorlijk wat verschillen blijken te bestaan in de concentratie van stoffen zoals stikstofoxiden, veroorzaakt door het verkeer. Het project CurieuzeNeuzen, een initiatief van de Ringland Academie in samenwerking met onderzoekers van Vlaamse universiteiten en met steun van de Stad Antwerpen, had tot doel deze buurt-tot-buurtvariatie op een wetenschappelijke manier gedetailleerd in kaart te brengen. Het beriep zich daartoe op actieve betrokkenheid van de inwoners van Antwerpen: niet minder dan 2.000 bewoners draaiden mee als volwaardige ‘burger-onderzoekers’ door aan hun buitenraam meetsensoren op te hangen. Zulk een grootschalige meting was een Europese primeur!

Joris Van den Bossche is actief bij CurieuzeNeuzen en postdoctoraal onderzoeker aan de VUB op het project onder begeleiding van Prof. Filip Meysman. In deze lezing zal hij de achtergrond van het luchtkwaliteitsprobleem en van het CurieuzeNeuzen-project schetsen en de meetcampagne en haar resultaten voorstellen.

zaterdag 5 november

Download PDF-kaart met resultaten van jouw district.

De resultaten werden per gebied op grote spandoeken gepresenteerd in De Roma. De PDF-bestanden van die gebiedskaarten kan je nu downloaden op de pagina met onderzoeksresultaten.

districtskaarten

Meer

Wist je dat je voor giften aan Ringland nu ook een fiscaal attest kan krijgen?

Sympathisanten van Ringland namen het initiatief om in de schoot van de Koning Boudewijnstichting het Fonds Vrienden van Ringland op te richten. Dit Fonds heeft als enige doel de projecten van de vzw Ringland te ondersteunen. Concreet betekent dat dat vanaf 1 november 2017 giften vanaf 40 euro (op jaarbasis) aan het Fonds Vrienden van Ringland fiscaal aftrekbaar zijn.

Ja, ik doe meteen een gift!

Nee, ik ben niet geïnteresseerd

X
- Enter Your Location -
- or -