Debatavond over duurzame mobiliteit
De presentaties van de debatavond van 19 februari 2020 kan je intussen hier (her)bekijken.
Het samenvattend verslag van de debatavond vind je hier.
Het Routeplan 2030 van de Vervoerregio Antwerpen vind je hier.
(Opgelet! Dit is een ontwerpversie die de volgende maanden nog verder aangevuld wordt.)
[Uitnodiging debatavond 19 februari]
Dagelijks ervaren we met ons allen de verkeersdrukte in en rond Antwerpen. Niet alleen op de Antwerpse Ring, maar ook op de toegangswegen en zelfs op meer landelijke doorgangswegen en sluipwegen in de rand staan we steeds vaker in de file. Daarvoor moeten we samen snel oplossingen zoeken, ook voor de rand rond Antwerpen.
Modal shift 50/50
Bij de Antwerpse burgerbeweging Ringland en het burgerwetenschapsproject Straatvinken, waarbij honderden burgers jaarlijks het verkeer in hun straat tellen, menen we dat een oplossing voor de verkeersproblemen grotendeels afhangt van een ‘modal shift’. Dat is een verandering in ons verplaatsingsgedrag. Momenteel kennen we nog een ‘modal split’ 70/30. Voor 70 procent van onze verplaatsingen gebruiken we de auto, bestel- en vrachtwagens, voor slechts 30 procent kiezen we voor duurzamere alternatieven: stappen, fietsen of met het openbaar vervoer gaan. Tegen 2030 moet die verhouding evolueren naar een modal split 50/50. Zo staat het in het ‘Toekomstverbond’ van de Antwerpse burgerbewegingen met de overheid, en zo werd het ook bevestigd in het Vlaams regeerakkoord.
Die modal shift 50/50 is een ambitieuze maar noodzakelijke doelstelling: voor een vlotte mobiliteit, een betere leefbaarheid en gezondheid én de overkapping van de Antwerpse Ring. Om dat doel te bereiken is er nog veel werk aan de winkel. Niet alleen op vlak van infrastructuur, zoals een toereikend aanbod aan openbaar vervoer en degelijke fietspaden, maar ook in onze mentaliteit.
Daarover gaan we in gesprek met burgers.
Routeplan 2030
Voor de Vervoerregio Antwerpen, een samenwerkingsverband van 33 gemeenten, is er al een ‘Routeplan 2030’ in de maak. Met dat mobiliteitsplan werken de gemeenten in overleg met de overheidsadministraties, De Lijn, de NMBS en burgerorganisaties aan meer samenhang in het bovenlokale mobiliteitsbeleid. Het wordt een meerjarenprogramma met concrete maatregelen.
Samen nadenken
Ringland en Straatvinken organiseren nu, in samenwerking met de Vervoerregio Antwerpen en ondersteund door de stad Mortsel, een debatavond voor de subregio Zuidoost-Antwerpen. We bekijken de maatregelen uit het Routeplan 2030 voor deze gemeenten en gaan na wat er volgens de inwoners nog mogelijk of wenselijk is. We zijn er immers van overtuigd dat burgers het best geplaatst zijn om mee na te denken over en vorm te geven aan het mobiliteitsbeleid in hun regio. We zoeken ook uit hoe we medeburgers én beleidsverantwoordelijken kunnen stimuleren om zowel de mental als de modal shift te realiseren.
Doelgroep
De doelgroep voor deze debatavond op 19 februari zien we ruim: alle geïnteresseerde burgers, lokale beleidsverantwoordelijken, ambtenaren, verenigingen en adviesraden zijn welkom. We focussen op de regio van Edegem over Kontich, Mortsel, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Wommelgem tot Wijnegem.
Ook jij bent van harte uitgenodigd op
woensdag 19 februari om 20 uur
in de zaal van de Parkschool
Lusthovenlaan 12 in Mortsel.
Deelnemen is gratis, maar om organisatorische redenen vragen we vooraf in te schrijven via de knop hieronder. Als je vooraf aangeeft dat je geïnteresseerd bent, bezorgen we je nog een link naar het Routeplan 2030, zodra dat beschikbaar is.
Wat mag je verwachten van de avond?
We focussen op intergemeentelijke verplaatsingen met de fiets en het openbaar vervoer, evenals de combinatie van meerdere verkeersmodi (combimobiliteit). Volgende vragen liggen voor:
- Wat stelt het 'Routeplan 2030' voor om burgers meer op de fiets en/of het openbaar vervoer te krijgen?
- Wat zijn de belangrijkste knelpunten of verbetervoorstellen bij het publiek?
- Wat houdt burgers tegen om meer het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken? Welke maatregelen kunnen het verschil maken?
- Wat kan jij als burger doen om duurzame mobiliteit hoger op de politieke agenda te krijgen?
- Hoe kan je andere burgers overtuigen om mee de shift te realiseren?
Agenda van de avond
- Toelichting door Thomas Vanoutrive (UAntwerpen en Straatvinken) over de modal shift.
- Toelichting door Simon Neyt en Peter Vermeulen (co-voorzitters werkbank Routeplan) over de Vervoerregio en het Routeplan 2030.
- Debat in groepen per gemeente(n).
Afhankelijk van de interesse kan uit deze debatavond, al dan niet in samenwerking met Ringland of andere organisaties (Fietsersbond,...), een burgerplatform groeien voor de subregio Zuidoost-Antwerpen. Dat kan dan de bovengemeentelijke aspecten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid opvolgen. Tegelijk kan het een pilootproject zijn voor andere subregio’s.
We hopen op je aanwezigheid. Aarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar andere geïnteresseerden. De modal shift naar duurzame mobiliteit kan er alleen maar komen als we ons er met zéér velen voor inzetten.
© Johan Meuris