Het mobiliteitsbureau VECTRIS analyseerde in 2015 het fileprobleem op de Antwerpse Ring en hield de toenmalige plannen van de overheid tegen het licht. Daarnaast keek het studiebureau met een kritische bril naar het effect van het Ringland-concept op de doorstroming.
Ringland pakt het hart van de files aan
Volgens VECTRIS pakt Ringland het hart van de files aan. Door het scheiden van het doorgaande en het lokale verkeer garandeert Ringland een veel vlottere doorstroming van het verkeer. Op het drukste stuk van de Ring, tussen de E19 en de E313, levert dat een capaciteitswinst tot wel 50 procent op. Ook een slimmere inrichting van de Kennedytunnel kan de bottleneck daar deels verhelpen.
VECTRIS toont aan dat de Oosterweelverbinding daarentegen geen oplossing biedt voor de mobiliteitsproblemen op de Antwerpse Ring. Oosterweel stabiliseert louter de files, maar doet niets aan het hart van de files.
Daarnaast geef VECTRIS ook aan dat Ringland goed scoort voor wat het ‘de eerste mobiliteitsmaatregel’ noemt: wonen in de stad. Met Ringland kunnen er woningen bijgebouwd worden en wordt wonen in de stad aantrekkelijker. Beide factoren leiden ertoe dat er op de Ring minder verkeer zal zijn.
Tot slot benadrukt VECTRIS het belang van het uitbouwen van een beter netwerk van openbaar vervoer. De realisatie van de door de overheid vooropgestelde modal-split (50% autoverkeer en 50% openbaar vervoer) is de enige manier om een leefbare regio uit te bouwen en het noodzakelijke autoverkeer weer vlot te krijgen. Vectris stelt vast dat het huidige ‘Masterplan 2020’ die doelstelling niet haalt. Daarvoor zijn duidelijke keuzes en investeringen nodig. VECTRIS stelt onder meer sneltramlijnen en park-and-rides voor.
Vectris presenteerde deze studie op de Roma-avond van Ringland in april 2015.
Lees meer over de studie van VECTRIS
Download de mobiliteitsstudie van VECTRIS