Donderdag 08 oktober

Online Roma-avond: Maak vaart!

De eerste en misschien wel moeilijkste hordes op weg naar de overkapping van de Antwerpse Ring zijn genomen. Nu roepen we de Vlaamse en stedelijke overheden, Lantis, de administraties, de leefbaarheidsintendant en de ontwerpteams op: Maak vaart! Opdat ons aller droom van de overkapping zo snel en zo goed mogelijk gerealiseerd wordt.

Die oproep lanceren we krachtig op de Roma-avond van Ringland op woensdag 21 oktober om 20 uur. Je krijgt onder meer:

 • een helder beeld van de stand van zaken van het Toekomstverbond, de opstart van de Ringparken en de ambitie van de burgerbewegingen
 • inzicht in wat nodig is om vaart te maken: eenToekomstverbond 2.0, met onder meer verbintenissen voor de verdere overkapping en zekerheid over de financiering  
 • de resultaten van Straatvinken, de jaarlijkse verkeerstelling en het onderzoek naar de leefbaarheid in onze straten 
 • de gloednieuwe online 'barometer' van straat-O-sfeer met honderden verhalen van burgers uit heel Vlaanderen over de leefbaarheid van hun straat.

Omdat De Roma de deuren nog gesloten houdt, kunnen we daar deze keer helaas niet terecht. We maken er niettemin een wervelende avond van, die je live kan bijwonen vanachter je computer. De presentatie is in handen van Maud Vanhauwaert. Zij interviewt – op een veilige afstand – onze gasten Peter Vermeulen en Pol van Steenvoort van Ringland en Huib Huyse (HIVA - KU Leuven) en Thomas Vanoutrive (UAntwerpen) van Straatvinken in Stadsform, een pas geopende zaal op de Stadswaag in hartje Antwerpen. Stadsform is een plek voor dialoog over de stad van morgen. We zijn er dus perfect op onze plaats!

Volg de avond via www.ringland.be of via de Facebook-pagina van Ringland.

Meer nieuws

Wat vooraf ging

Begin 2014 lanceert Ringland een totaaloplossing voor mobiliteit en leefbaarheid in en om Antwerpen. Het voorstel creëert een niet te stoppen dynamiek. In het straatbeeld duiken duizenden affiches op, fietsers laten aan iedereen weten: ‘Ik wil op Ringland fietsen’, en langs de Ring planten burgers en organisaties met een hart voor Antwerpen de vlag van Ringland. Festivals, evenementen en bekende gezichten verbreden het draagvlak.
Burgers participeren via crowdfunding aan studies die het voorstel verfijnen en onderbouwen.
Ook overheden zijn steeds meer geïnteresseerd in het plan. De Antwerpse gemeente- en districtsraadsleden, het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering luisteren, stellen vragen en raken mee overtuigd van deze unieke kans.

75.000 Antwerpenaars steunen het idee voor een nieuwe volksraadpleging, omdat ze niet geloven dat de bestaande plannen voor de Oosterweelverbinding verenigbaar zijn met een volledige overkapping. Samen met een procedure bij de Raad van State door de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal, houden ze zo de druk op de ketel om tot een politiek akkoord te komen.

En plots gaat het snel. De inzichten zijn gegroeid, de plannen meer en meer verfijnd, en dankzij intendant Alexander D’Hooghe verbetert ook de verstandhouding tussen de betrokken instanties en burgers.
Begin 2017, amper drie jaar na de start, sluit Ringland samen met stRaten-generaal en Ademloos, de stad Antwerpen en de Vlaamse regering het Toekomstverbond, een akkoord dat moet leiden tot de volledige overkapping.

In de zomer krijgen zes ontwerpteams de opdracht om, onder leiding van de intendant, de overkapping concreet uit te werken.

Ringland in een notendop

Ringland pleit van bij het begin voor een totaaloplossing, zowel voor de mobiliteit als voor de leefbaarheid, in en rond Antwerpen. De volledige overkapping van de Ring is dé oplossing voor meer ruimte en groen, vlot en veilig verkeer, een betere gezondheid en een veel grotere leefbaarheid.

Ringland formuleerde enkele essentiële uitgangspunten:

 • scheiding van doorgaand en stedelijk verkeer, om de Ring vlotter en veiliger te maken
 • minder verplaatsingen met de auto, ten voordele van meer verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer
 • het sluiten van de Ring als sluitstuk van het hele verhaal, met een verplaatsing van het zwaar en doorgaand (haven)verkeer naar het noorden
 • groene verbindingen tussen stad en rand, Luchtbal en Merksem,…

Toekomstverbond in een notendop

In 2017 sluiten de burgerbewegingen en de overheden het Toekomstverbond, een akkoord om samen tot een volledige overkapping te komen.

Daarin komen de partijen overeen dat:

 • alvast 1,25 miljard euro wordt vrijgemaakt voor de eerste fase van de volledige overkapping
 • de Oosterweelverbinding er toch komt, maar enkel voor stadsregionaal verkeer, terwijl het doorgaand verkeer het Haventracé rond de stad moet volgen
 • de mobiliteit in de grote vervoersregio (van Beveren tot Brecht) verbeterd moet worden via een Routeplan 2030, waardoor het aantal verplaatsingen met de auto vermindert, dankzij een modal shift naar meer verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (modal split 75/25 naar 50/50)
 • er voortaan constructief wordt samengewerkt, met inspraak van de burgers
 • de procedures bij de Raad van State worden stopgezet

Modal split 50/50

De modal split 50/50 gaat uit van de helft verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer en de helft met auto’s en vrachtwagens. Het Routeplan 2030 voor de Vervoersregio Antwerpen moet helpen om deze ambitie te realiseren. Het wordt uitgewerkt op een van de vier werktafels binnen de Werkgemeenschap. Ringland vindt de modal shift naar 50/50 een vooruitgang, maar durft voor nog meer ambitie te pleiten. Ringland is door buitenlandse voorbeelden overtuigd dat 70/30 realiseerbaar is.

X
- Enter Your Location -
- or -