Opnieuw een festival! Radio Ringland!
Zondag 5 mei, 14 tot 18 uur
Conscienceplein, hartje Antwerpen
Gratis!
Zondag 5 mei, 14 tot 18 uur
Conscienceplein, hartje Antwerpen
Gratis!
Lees het laatste nieuws over Radio Ringland in onze nieuwsbrief: wat, waar, wanneer, waarom, wie,…
Presentatie:
Erika Van Tielen en studenten van AP Hogeschool
Podium:
Nieuw en jong talent brengt muziek, slam poetry en dans
De Ringlandband o.l.v. Bert Embrechts presenteert het nieuwe Ringland-lied
m.m.v. Daan, Tine Embrechts, DJ 4T4, Stijn, Guy Swinnen, Tijs Vanneste, Guga Baúl, Van Echelpoel, Ida De Nijs, Wigbert Van Lierde, Jo Cassiers en Ivan Pecnik
En voorts: Slongs en vele anderen!
Bekende sidekicks zorgen voor een vrolijke noot
Live uitgezonden vanuit ViaVia op Radio Stad, 107.8 FM:
Verslag vanop plein en podium
Studenten van AP Hogeschool ontvangen serieuze en minder serieuze gasten
Politici krijgen 5 dringende Ringland-vragen voorgeschoteld
Comedian Jasper Posson houdt het luchtig
Radio Ringland is:
een wake-upcall vlak voor de verkiezingen
de belangrijkste Ringland-ideeën kort en krachtig samengevat
show en plezier met inhoud
Nodig je vrienden uit via het Facebook-evenement
Lees het laatste nieuws over Radio Ringland in onze nieuwsbrief: wat, waar, wanneer, waarom, wie,…
Wil je ook een handje toesteken?
Geef je hier op
Begin 2014 lanceert Ringland een totaaloplossing voor mobiliteit en leefbaarheid in en om Antwerpen. Het voorstel creëert een niet te stoppen dynamiek. In het straatbeeld duiken duizenden affiches op, fietsers laten aan iedereen weten: ‘Ik wil op Ringland fietsen’, en langs de Ring planten burgers en organisaties met een hart voor Antwerpen de vlag van Ringland. Festivals, evenementen en bekende gezichten verbreden het draagvlak.
Burgers participeren via crowdfunding aan studies die het voorstel verfijnen en onderbouwen.
Ook overheden zijn steeds meer geïnteresseerd in het plan. De Antwerpse gemeente- en districtsraadsleden, het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering luisteren, stellen vragen en raken mee overtuigd van deze unieke kans.
75.000 Antwerpenaars steunen het idee voor een nieuwe volksraadpleging, omdat ze niet geloven dat de bestaande plannen voor de Oosterweelverbinding verenigbaar zijn met een volledige overkapping. Samen met een procedure bij de Raad van State door de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal, houden ze zo de druk op de ketel om tot een politiek akkoord te komen.
En plots gaat het snel. De inzichten zijn gegroeid, de plannen meer en meer verfijnd, en dankzij intendant Alexander D’Hooghe verbetert ook de verstandhouding tussen de betrokken instanties en burgers.
Begin 2017, amper drie jaar na de start, sluit Ringland samen met stRaten-generaal en Ademloos, de stad Antwerpen en de Vlaamse regering het Toekomstverbond, een akkoord dat moet leiden tot de volledige overkapping.
In de zomer krijgen zes ontwerpteams de opdracht om, onder leiding van de intendant, de overkapping concreet uit te werken.
Ringland pleit van bij het begin voor een totaaloplossing, zowel voor de mobiliteit als voor de leefbaarheid, in en rond Antwerpen. De volledige overkapping van de Ring is dé oplossing voor meer ruimte en groen, vlot en veilig verkeer, een betere gezondheid en een veel grotere leefbaarheid.
Ringland formuleerde enkele essentiële uitgangspunten:
In 2017 sluiten de burgerbewegingen en de overheden het Toekomstverbond, een akkoord om samen tot een volledige overkapping te komen.
Daarin komen de partijen overeen dat:
De modal split 50/50 gaat uit van de helft verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer en de helft met auto’s en vrachtwagens. Het Routeplan 2030 voor de Vervoersregio Antwerpen moet helpen om deze ambitie te realiseren. Het wordt uitgewerkt op een van de vier werktafels binnen de Werkgemeenschap. Ringland vindt de modal shift naar 50/50 een vooruitgang, maar durft voor nog meer ambitie te pleiten. Ringland is door buitenlandse voorbeelden overtuigd dat 70/30 realiseerbaar is.