Dj waltur over 'Burenhinder invites Ringland'

woensdag 18 september 2024

Dj’s die zich achter Ringland scharen? Misschien een verrassende combinatie, maar niet zo voor het dj-collectief Burenhinder. Dat organiseert op zondagnamiddag 6 oktober in Trix een (eco)feministisch event waarop Ringland de ‘hoofdact’ is. Tussen de dj-sets door vertellen geïnspireerde spreeksters hoe een leefbare stad voor iedereen eruit kan en moet zien. Kinderen komen ook aan hun trekken met een heuse kids-rave. Ariana Van Tongerloo, aka waltur, vertelt hoe ze samen met het collectief tot dit initiatief kwam.

Het collectief Burenhinder is in 2021 ontstaan op initiatief van zeven studentes, oorspronkelijk met de bedoeling om feesten te organiseren én vrouwelijke dj’s binnen de rave-cultuur een forum te bieden – mannelijke dj’s krijgen veel makkelijker kansen. Sommigen onder ons deden vroeger al eens vrijwilligerswerk in Trix en Kavka. Zelf heb ik in Kavka meegedaan aan de open decks van Jammings, waarop beginnende dj’s kunnen experimenteren. En ik ben blijven draaien, onder de alias waltur, hoewel het niet mijn ambitie is om dat professioneel te doen. Ik studeer rechten en wil advocaat worden.

Van meet af aan richtten we ons niet alleen op vrouwen, maar ook op FINTA-kunstenaars (female, intersex, non-binair, trans, agender). De reacties uit mijn omgeving waren dubbel. De meesten steunden ons initiatief, maar bepaalde mannen voelden zich uitgesloten. In het begin moesten we veel moeite doen om mannen duidelijk te maken dat ze ook welkom waren.

Duidelijk doel

Onze evenementen waren meteen een succes, maar we bleven evolueren en ons initiatief uitbouwen. Al doende zagen we bijvoorbeeld het belang in van een veilig netwerk in het nachtleven en de kunsten. Daarom hebben we het manifest Safer Space geschreven, dat inmiddels ook elders gebruikt wordt. Ondertussen zijn we actief op dj-evenementen zowel in binnen- als buitenland: vorig jaar draaiden we op de Gay Pride in Berlijn en afgelopen zomer organiseerden we tijdens de Gentse Feesten een rave voor kinderen.

Nu willen we graag het publiek informeren over Ringland. Dat kennen we natuurlijk allemaal omdat we van Antwerpen zijn. Bovendien is Marieke, een van onze mede-initiatiefneemsters, de dochter van de communicatiecoördinatrice van Ringland. Los daarvan is Ringland een burgerbeweging die ons sowieso interesseert: wij zijn een collectief met een duidelijke mening, ook Ringland heeft een duidelijk doel. 

Voor het donker thuis

Mobiliteit en stedenbouw worden volgens ons nog te vaak door een mannenbril bekeken. Terwijl vrouwen zich uiteraard ook moeten verplaatsen en zich ook willen ontspannen in de publieke ruimte, en dat op een veilige manier. Met Burenhinder willen wij het uitgaan zachter maken, een belevenis creëren voor iedereen. Dergelijke aspecten zijn bij een initiatief als de overkapping ook belangrijk. Als jong meisje hoor je immers vaak dat je voor het donker thuis moet zijn, dat je op straat niet met onbekende mensen mag praten, dat je niet alleen naar huis mag fietsen. Maar waar ben je eigenlijk bang voor? En hoe kunnen goed ingerichte infrastructuur en open ruimte vrouwen vrijheid en veiligheid bieden?

Een week voor de lokale verkiezingen vonden we het een goed moment om daar eens langer bij stil te staan. Jonge mensen gaan ook stemmen, sommige zelfs voor de eerste keer. Niet iedereen van onze jonge volgers denkt meteen aan stedenbouw of het belang daarvan als thema voor de verkiezingen. Met ons evenement kunnen we ze informeren dat dat echt wel belangrijk is en ook hen aanbelangt. 

Entertainen en informeren 

Toch is het niet zo dat ons evenement enkel voor een jonger doelpubliek is. Ringland heeft over het algemeen wat oudere volgers, wij hebben een jonger doelpubliek. We willen van die mix gebruikmaken om te entertainen en te informeren. Voor kinderen zal er in Trix randanimatie zijn. We houden voor hen ook een kids-rave, zodat jonge ouders zich ook welkom voelen. Ondertussen kan er geluisterd worden naar de talks van diverse spreeksters over de overkapping, de ringparken, een leefbare stad voor iedereen. Architecte Tine Pillaert bijvoorbeeld schreef haar masterthesis over veiligheid en stadsplanning. Als het mooi weer is, wijken we ook uit naar de tuin van de zaal.

Dit is ons eerste event waarbij we nightlife – weliswaar in de namiddag – combineren met informatie verspreiden. We worden natuurlijk ook wat ouder en willen Burenhinder duurzaam maken. Ik hoop alvast dat alle plannen en dromen van Ringland gerealiseerd worden. 

  • ‘Burenhinder invites Ringland’ vindt plaats op zondag 6 oktober van 14 tot 19 uur in Trix, Noordersingel in Borgerhout. Updates over het programma via het Facebook-evenement.
  • www.burenhinder.com
  • Het verhaal van Ariana Van Tongerloo en het dj-collectief Burenhinder werd opgetekend door Ringland-vrijwilligster Katelijne De Vis. 
  • Op de blog van Ringland vertellen vrijwilligers over wat er leeft voor en achter de schermen van de burgerbeweging. Ben jij ook geïnteresseerd om mee te draaien? Mail naar info@ringland.be of info@straatvinken.be.